Dieta diabetická

Dieta diabetická

 

  1. Jídlo je podáváno pravidelně 6 krát denně
  2. Množství jídla je váhově omezeno, přesně odváženo
  3. Cukr, med, glukopur, čokoláda, zavařeniny apod. jsou zakázány
  4. Dieta obsahuje tuky v omezeném množství, proto používáme méně tučná masa, sýry, smažené pokrmy zařazujeme jen výjimečně
  5. Nejlepším nápojem je voda, voda s citronem, sifon, černá káva, neslazené minerálky, čaj. Pivo je povoleno jen výjimečně, preferujeme diabetické

Při sestavování jídelního lístku se řídíme těmito zásadami:

  • Polévky podáváme hlavně řídké (vývary z masa a zeleniny), k zahuštění používáme menší množství mouky
  • Masa a uzeniny vybíráme se zřetelem na tučnost. Maso musí být libové
  • K zahušťování masových šťáv používáme jen malé množství mouky, doplníme zeleninou
  • Nejvhodnějším pokrmem jsou brambory. Zařezujeme rýži i těstoviny, brambory však tvoří největší část jídelníčku
  • Důležitá je i zelenina. Tu rozdělujeme na s nepatrným obsahem uhlovodanů (celer, květák, křen, okurky, ředkvičky, rajčata, špenát, papriky, zelí…) a s vyšším obsahem uhlovodanů ( snažíme se je omezit na minimum)
  • Bezmasé obědy u diabetiků neexistují
  • Moučníky řádně upravujeme dle povolených kritérií.