Dieta racionální (normální)

Dieta racionální (normální)

Technologická úprava

Vlastní úprava pokrmů je prakticky bez omezení. Vzhledem k požadavku na výši tuků ve složení této diety, vyplývají pro přípravu diety určitá pravidla. Dává se přednost úpravám s menším množstvím tuků, zejména při vaření, rožnění a grilování. Používá se podle možnosti pečení na teflonových pánvích, konvektomatu, v alobalu, pergamenu. Za méně vhodné se pokládají úpravy, jejichž technologie vytvářejí jídlo hůře stravitelné, typu plněných smažených pokrmů a smažených jídel, která se podávají méně často.

Při přípravě hlavních jídel se přednostně volí úpravy přírodní. Omáčky se nezařazují příliš často. Přílohy mohou být vařené, dušené, zapékané, pečené, smažené v omezené míře.

Výběr potravin

  • Při přípravě samostatných slaných a sladkých pokrmů se volí ve výběru základních potravin biologicky hodnotnější druhy a při zpracování postupy méně náročné na spotřebu tuků a cukru.
  • Zeleninu je možno použít veškerou, jak tepelně upravenou, tak syrovou ve formě salátů nebo obložení, jež je po biologické stránce hodnotnější.
  • Luštěniny zařazujeme jen občas pro vysoký obsah nadýmavých látek (s výjimkou sóji).
  • Pokud se týče bílkovinných potravin, mají to být podle možnosti spíše:
    – o libové maso, drůbež, drůbeží speciality (uzeniny), ryby
    – mléčné výrobky mají být též méně energeticky vydatné.
  • V tucích se omezují tuky živočišné a dává se přednost rostlinným olejům a rostlinným máslům.
  • Nežádoucí je vysoká spotřeba cukru a slazených výrobků.
  • Dáváme přednost dennímu zařazení tmavého chleba a v příkrmech biologicky hodnotnějším potravinám před typicky moučnými.
  • Je povoleno použít všech druhů koření v přiměřeném množství.
  • Solíme mírně.