Dieta šetřící diabetická

Dieta diabetická šetřící

Charakteristika: Dietu lze podávat krátkodobě i dlouhodobě. Je mechanicky i chemicky šetřící, nedráždivá a lehce stravitelná. Indikuje se při onemocnění žlučníku a pankreatu po odeznění akutního stádia, při chronických onemocnění žlučníku, pankreatu a virových zánětech jater v kombinaci s diabetem. Proto jsou potraviny obsahující cukr limitovány nebo zcela vyloučeny. U této diety dbáme na rovnoměrný příjem sacharidů i tuků.

Technologická příprava:

Volíme dušení, vaření, pečení. Velkou pozornost věnujeme výběru vhodných tuků a potravin obsahující tuk a jejich tepelné úpravě.

Libové maso opékáme na na sucho, podléváme vodou či nemastným vývarem a zahušťujeme na sucho opraženou moukou.

Tuk přidáváme až do hotového pokrmu. Nejvhodnější jsou rostlinné oleje, rostlinné tuky(Rama, Flora apod.)

Pozornost věnujeme používání mléka, jehož  snášenlivost je velice individuální.

Všechny pokrmy musí mít měkkou konzistenci, bez tuhých, těžce stravitelných a nadýmavých částí (slupky, zrníčka, semena)

Potraviny volíme s nízkým obsahem tuků i sacharidů.

Vyloučen je cukr, pokrmy a potraviny obsahující cukr.

Doslazovat je možné umělými sladidly.