Dieta žaludeční šetřící

Dieta žaludeční šetřící

Nejčastěji je tato dieta předepisována nemocným při:

  • chronickém žaludečním kataru se zvýšeným vylučováním žaludeční šťávy
  • při vředové chorobě žaludku nebo dvanácterníku mimo stav akutního zhoršení
  • nemocným po operaci žaludku v období potíží či v podobných případech

Jídlo má být upraveno tak, aby nevzbuzovalo zvýšené vylučování žaludeční šťávy a aby samo sliznici žaludeční ani mechanicky ani chemicky nedráždilo. Proto se pokrmy vaří a dusí dobře do měkka, a nelze-li toho docílit ani déletrvající tepelnou úpravou, pak je nutno je umlít nebo lisovat. Tak je tomu například u některých druhů zelenin, obilovin, tužších mas apod. Obsahují-li potraviny tak tvrdé součásti, že je nelze dostatečně narušit ani vařením či rozmělněním, například tuhou rostlinou vlákninu nebo šlachy a chrupavky, je lépe takové potraviny z jídelního lístku vyloučit

Mechanické dráždění vzniká nadměrným rozpětím žaludku, proto je objem potravy při jednotlivém jídle menší než obvykle a klient proto jí častěji. Dále se z této diety vylučují jídla nadýmavá, jako třeba hrách a čočka či kapusta. Dávkování zelenin je sníženo, samostatná zeleninová jídla raději nepodáváme. Pro značnou nadýmavost je vyloučeno i čerstvé kynuté pečivo.

Chemickému dráždění zabráníme:

  • vyloučením všech druhů koření (vyjma zelené petrželky, pažitky, čerstvého kopru, citronové a pomerančové kůry). Je omezeno i solení pokrmů
  • vyřazením aromatických potravin (celer, zvěřina, uzeniny, zrnková káva apod.)
  • omezením nebo vyloučením silných masových a zeleninových vývarů
  • vyloučením smažení, pečení a opékání na tuku, zahušťování jíškou

Technologické postupy: Vaření a dušení, nanejvýš opečení. Všechny pokrmy se vaří a pečou jen v malém množství vody, zahušťují se jen na sucho opraženou moukou a čerstvé máslo.

Nevhodná jídla:

  • příliš sladká nebo kyselá
  • přeslazené nápoje a moučníky, cukrovinky
  • ocet
  • nápoje s vyšším obsahem kysličníku uhličitého
  • alkoholické nápoje
  • jídla ve velkých kusech, hrubá zelenina, tvrdé ovoce
  • pikantní a kořeněné pokrmy
  • tučná masa a drůbež, ořechy, smažené pokrmy
  • cibule, česnek, ostré sýry,

Vhodné nápoje:

  • mléko
  • černý čaj
  • šípkový čaj
  • slabé kakao

Pravidla při dietě žaludeční šetřící:

  1. Polévky zahušťujeme malým množstvím mouky na sucho opražené, kořeníme zeleným kořením
  2. Maso libové, do měkka upravené, případně rozmělněné
  3. Omáčky z na sucho opražené mouky. Zjemňujeme mlékem nebo smetanou
  4. Nejvhodnější přílohou jsou brambory, které nikdy neopékáme. Dále jemný houskový knedlík, těstoviny nebo rýže
  5. Zeleninu vybíráme s ohledem na obsah rostlinné vlákniny a aromatických látek
  6. Saláty z mladého hlávkového salátu nebo z lisované mrkve
  7. Ovoce – banány, pomeranče, broskve a meruňky – oloupané. Doplňujeme kompoty
  8. Občas volíme i sladké hlavní jídlo, dbáme však, aby nebylo přeslazené
  9. Moučníky připravujeme z piškotového těsta, doplňujeme ovocnou složkou.